„DŽIAUGSMO GATVĖ. DRAUGAUKIME“ (psichoterapinis užsiėmimas vaikams)

      Šių metų kovo 15 d. ikimokyklinio ugdymo „Smalsučių“ grupės vaikai, kartu su visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Judita Mažrimiene, dalyvavo psichoterapiniame užsiėmime. Jo metu mažieji mokėsi draugystės, tolerancijos, susipažino su pirmosios pagalbos teikimo principais. Šio užsiėmimo veiklos pobūdis - istorija apie personažus, kurie  gyvena vienoje gatvėje; visi jie skirtingi, kiekvieno kitoks charakteris, visiškai skirtinga išvaizda, pomėgiai, gyvenimo būdas. Džiaugsmo gatvės gyventojai nemato tarpusavio skirtumų, jie yra draugai, padedantys vieni kitiems, užjaučiantys, teikiantys pagalbą ir žaidžiantys bendrus žaidimus. Tai štai...
      Vieną dieną, kuri buvo neįprastai ilga ir tingi, draugai nesugalvojo kuo užsiimti. Lauko pelė nuolat striksinti ir bėginėjanti pasiūlė pasivažinėti riedučiais ir iškart nuramino draugus, kurie pasiūlymu nebuvo sužavėti.
- Išmoksit, tai nesunku. Niekas negimė mokėdamas, svarbiausia norėti.
      Drąsinti draugų labai nereikėjo, priešingai – net nestovėję ant riedučių, jie nutarė, kad reikia ne šiaip važinėtis, o išsiaiškinti, kuris geriausias.  Kojos pynėsi, prakaito lašai tiško į šalis, tačiau nei vienas neišsidavė, kad jaučiasi nedrąsiai. Visą draugų  pokalbį girdėjo šarka, gudruolė, jai patiko, kad draugai nutarė aktyviai  praleisti laisvalaikį, tačiau nujausdama, kad viskas gali pakrypti ne visai į gerąją pusę, sumosavo sparnais ir, smalsumo vedama, nuskrido draugams iš paskos. Nelaimės ilgai laukti nereikėjo. Besipuikuodami vienas prieš kitą, draugai nematė, kad stovi ant kalniuko. Šuniuko kūnelis sudrebėjo, kojelės susipynė, o riedučiai savaime pradėjo nešti nelaimėlį žemyn.  Dar viskas gal ir nebūtų taip blogai, bet buvo užkliudytas katinėlis, pasitaikė akmenėlis, griūtis, kūlversčiai ir ajajai, ojojoj, ui ui ui...
     Atskridusi paukštė pamatė liūdną vaizdą. Katinas vaitojo iš skausmo dėl sužeistos  priekinės letenėlės, peliukas net cyptelėti nespėjo, pamatęs kraujo lašus  iš varvančios nosytės, kai prie jų prišoko šuo, sužeista koja  ir pradėjo dirbtinį kvėpavimą  daryti. Paukštė tik suplasnojo sparnais ir, leisdamasi prie nukentėjusių, sušuko:
- Liaukitės! Taip vienas kitą gelbėdami dar didesnę nelaimę prišauksite.
      Paukštės būta protingos. Drambliuko ji paprašė atnešti šalto vandenėlio ir uždėti kompresus pelytėms, pati sutvarstė šuniukams  po sužeistą užpakalinę kojytę, o katinėliams - priekinę letenėlę. Po kurio laiko, užgijus draugų žaizdoms, net tokią pat tingią dieną  šarka paklausė:
- Ką šiandien veiksite?
      Visi vienu balsu atsakė:
- Mokysimės pirmosios pagalbos!
      Vaikams užsiėmimas labai patiko, su džiaugsmu ir entuziazmu klausėsi istorijos bei joje dalyvavo.

VSP specialistė  Judita Mažrimienė

 

SVEIKI PATIEKALAI TRADCINIAM KŪČIŲ STALUI


 Gruodžio 19 d. "Saulėtekio" mokyklos 4 b klasėje vyko pamoka  sveikos mitybos tema. Visi buvo pasiruošę pristatyti sveiko maisto receptus, kalbėjome apie cukraus žalą sveikatai, pasirodo yra net 59 priežastys, kodėl cukrus kenkia sveikatai. Po to mokiniai pasidalino sveiko maisto receptais, kurie jų šeimose yra ruošiami per šventes ir kasdieniniam valgiui.

KŪČIŲ STALO DESERTAI

SKRUDINTI DRIBSNIAI SU RIEŠUTAIS IR CINAMONU

Jums reikės:

  1. 100 g ekologiško kokoso aliejaus.
  2. 100 g medaus.
  3. 1 v.š. vanilės ekstrakto.
  4. 2 a.š. ceilono cinamono.
  5. 1 plakto kiaušinio baltymo.
  6. 100 g avižų dribsnių.
  7. 400 g graikinių, lazdynų, migdolų, anakardžių smulkintų riešutų.
  8. 80 g maltų linų sėmenų.

Gaminimas:

Ant mažos kaitros pašildyti kokoso aliejų, medų ir cinamoną, kol medus išsilydys.

Nukėlus nuo viryklės, supilti vanilės ekstraktą.

Leisti mišiniui atvėsti, tada įmaišyti kiaušinio baltymą.

Paimti didelį dubenį, suberti avižinius dribsnius, smulkintus gabaliukais riešutus, sėmenis, užpilti paruoštu mišiniu ir gerai išmaišyti.

Gautą masę mažu šaukšteliu išdėlioti ant kepimo skardos ir kepti 100 0C orkaitėje, orkaitė turi būti įkaitinta iš anksto, kepimas užtruks 1-1,30 valandos. Dribsnius kepant, nuolat apžiūrėti, vieną ar du kartus apversti. Kad sausainiai išeitų traškūs galima juos palaikyti , išjungus orkaitę net per visą naktį. Prieš suberiant sausainius į sandarų indą reikia leisti jiems visiškai atvėsti.

EMILIO SVEIKI PUSRYČIŲ BLYNELIAI

Jums reikės :

  1. 1 banano.
  2. 1 kiaušinio.
  3. 2 v.š. avižinių miltų
  4. Kokosų aliejaus kepimui.

Gaminimas:

Bananą sutriname, įmušame kiaušinį, beriame avižinius miltus. Gerai išmaišome. Gerai įkaitiname keptuvę, dedame kokoso aliejaus ir kepame blynelius.

DEIVYDAS VAIŠINIO ŽALIU KOKTELIU

Kokteilio ingredientai:

Špinatai, bananai, kriaušės, chia sėklos, vanduo. Viską reikia suplakti , ingredientus dėti savo nuožiūra, priklausomai kiek reikia kokteilio.

LIVIJOS SVEIKUOLIŠKI SALDAINIAI

Reikės:

3 1 v. š. kakavos.

Gaminimas:

Riešutus sumalame, po to su datulėmis sumaišome smulkintuve, formuojame norimos formos saldainius ir pavoliojame kakavos milteliuose.

EMA PASIŪLĖ SVEIKUS PUSRYČIUS

1 porcijai reikės:

  1. Juodos duonos su sėklomis ir grūdais.
  2. 1 kiaušinio
  3. Pusės avokado.
  4. 20 gr. Sviesto.
  5. 1 v.š. vandens arba pieno.
  6. Truputis druskos ir mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:

Iš kiaušinio ir pieno ant sviesto iškepame omletą. Avokadą supjaustome riekelėmis. Visus ingredientus galima sudėti ant duonos ir paruošti sumuštinį, galima suvalgyti ir kaip patiekalą, patiektą lėkštėje.

VILTĖS AVIŽINIAI BATONĖLIAI BE CUKRAUS

Ingredientai:

  1. 200 gramų avižinių dribsnių.
  2. 200 mililitrų kokoso pieno.
  3. 2 vnt. bananų.
  4. 50 gramų anakardžių riešutų.
  5. 50 gramų kokosų drožlių

Gaminimas:

Riešutus sumalti, bananus sutrinti, avižinius dribsnius taip pat pasmulkinti, viską sudėti į didelį indą ir sumaišyti. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi ir sukrėsti visą masę, išlyginti. Kepti 1800C įkaitintoje orkaitėje 30 min. Išimti iš orkaitės, kai atvės supjaustyti kvadratėliais.

Po pamokos visiems buvo įdomu paragauti atsineštus patiekalus.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė                          Judita Mažrimienė

 

VAIKŲ MITYBA

Vaiko augimui ir vystymuisi daro įtaką paveldimumas ir aplinka.

Mityba – svarbus aplinkos veiksnys, atliekantis pagrindinį vaidmenį vaiko harmoningam augimui ir vystymuisi.

Be to mityba tarnauja ir kaip socialinė jungtis. Valgymas visiems drauge – svarbi kasdieninio gyvenimo dalis. Todėl vaikai turėtų valgyti kartu su šeima. Tuomet valgymas žadintų apetitą, maloniai nuteiktų.

Maistas teikia energiją ir reikalingas medžiagas naujų audinių sintezei. Vaikai, kurie nepakankamai pavalgo arba yra netinkamai maitinami, būna mažesni, dėl nepakankamo atsparumo dažniau serga, prasčiau mokosi. Tokie vaikai neatskleidžia savo potencialių galimybių. Užsitęsęs vienos ar daugiau medžiagų nepakankamumas sukelia tam tikras ligas pvz., mažakraujystę, gūžį, rachitą.

Maisto sudėtyje turi būti : baltymai, riebalai, angliavandeniai, vitaminai, ląsteliena, mineralinės medžiagos ir vanduo. Visos šios medžiagos reikalingos normaliam organizmo funkcionavimui. Todėl būtina maitintis 4-6 kartus per dieną, valgyti mažiau cukraus, daugiau angliavandenių.

Vaikai ne tik mokykloje, bet svarbiausia šeimoje turi mokytis valgyti maistą pagrįsta sveikos mitybos principais: valgyti daugiau daržovių, viso grūdo duonos gaminių, vengti saldžių gėrimų bei konditerijos gaminių ir rinktis liesesnius maisto produktus.

Vaikų maitinimai skirstomi į pagrindinius – tai pusryčiai, pietūs ir vakarienė ir papildomus – tai priešpiečiai, pavakariai, naktipiečiai. Pusryčiams vaikas turi gauti 20-25%, pietums – 30-35%, vakarienei 20-25%, priešpiečiams, pavakariams, naktipiečiams po 10%.

Vaikams maitinti rekomenduojamos daržovės, ankštinės daržovės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai, viso grūdo gaminiai, kruopų produktai, duonos gaminiai, pienas ir jo produktai, rauginti pieno gaminiai, kiaušiniai, liesa mėsa, žuvis ( geriausiai nešaldyta), aliejai, geriamas vanduo, natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo.

Mokyklose vaikams maitinti leidžiamas cukrų, druskos ir privalomas skaidulinių medžiagų kiekis 100g (ml):

Mėsos, žuvies patiekalai – cukrus 3g, druska 1,7g,

Silkė – cukrus 5g, druskos 2,5g,

Jogurtai, varškės gaminiai – cukrus 10g, druska 1g ( šis kiekis cukraus bus mažinamas kas metai kol 2023 m cukraus šiuos produktuose bus 5g).

Sūriai – druska 1,7g

Kiti pieno gaminiai , išskyrus desertus – cukrus 5g, druska – 1g,

Ruginė duona ( sudėtyje ne mažiau 30% turi būti ruginiai miltai) – cukrus 5g, druska 1,2g, skaidulinės medžiagos 6g,

Kita duona ir gaminiai – cukrus 5g, druska 1g, skaidulinės medžiagos 5g,

Pyrago ir miltinės konditerijos gaminiai - cukrus 16g, druska 1g,

Pusryčių dribsniai ir javainiai – cukrus 16g, druska 1g, skaidulinės medžiagos 6g,

Džiovinti vaisiai ir džiovintos uogos ar jų gaminiai be pridėtinių cukrų,

Maitinimo paslaugos teikėjo pagaminti patiekalai – cukrus 5g,

Desertai – cukrus 16g, druska 1g,

Sultys vaisių ar daržovių be pridėtinių cukrų,

Sulčių gėrimai, nektarai, gaivieji gėrimai – cukrus 5g,

Maitinimo paslaugos teikėjo pagaminti gėrimai – cukrus 5g,

Kiti maisto produktai, išskyrus vaisius – cukrus 5g, druska 1g .

Vaikų maitinimui mokyklose draudžiami produktai: bet kokie traškučiai ir kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai. Saldainiai, šokoladas ir jo gaminiai, valgomieji ledai, pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu. Kramtomoji guma, gazuoti gėrimai, energetiniai gėrimai, nealkoholinis alus, sidras, vynas. Draudžiami gėrimai iš kavos pupelių, cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai., kiti kavos pakaitalai. Negalima vartoti kisieliaus, sultinių, padažų koncentratų. Negalimi padažai su spirgučiais, rūkyti mėsos, žuvies gaminiai, kurių gamyboje naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos, draudžiama strimelė ( pagauta Baltijos jūroje), mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis, subproduktai ( išskyrus liežuvius ir kepenis). Negalimi džiuvėsėliuose volioti ar pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai. Draudžiami maisto produktai pagaminti iš GMO ( genetiškiai modifikuotų organizmų). Draudžiami maisto produktai į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.

Draudžiami dažikliai – E 102, 104, 110, 120, 122-124, 127, 129, 131-133, 142, 151,155, 180.

Draudžiami konservantai ir antioksidantai – E 200, 202-203, 210-213, 220-228.

Draudžiami saldikliai – E 950-952, 954-955, 957, 959, 960, 961, 962, 969.

Draudžiami aromato ir skonio stiprikliai – E 620 – 635.

Tai kas draudžiama mokykloje, galėtų būti pavyzdžiu kokius produktus rinktis ir namie. Vaikai būtų daugiau susipažinę ir įpratę valgyti įvairesnius grūdinius produktus, daržoves.

Riebūs, saldūs, skrudinti maisto produktai, gazuoti gėrimai kenkia visiems. Auklėkime vaikus taip, kad nebūtų poreikio po pamokų bėgti į parduotuvę pirkti trakučių, spalvotų čiulpinukų ar kitų „gardėsių“. Raginkite vaikus skaityti maisto produkto sudėtį ir nevartoti maisto su hidrintais riebalai, pertekliniu cukraus , druskos kiekiu, atkreipkte dėmesį į draudžamus maisto skonio stipriklius, konservantus , dažiklius.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje daug klaidinančios informacijos apie š.m. rugsėjo 1d. įsigaliojusį Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apaugos ministro 2018 m. balandžio 10 d. įsakymu Nr. V-394 „Dėl Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo pakeitimo. Mokyklos internetinėje svetainėje galite išsamiau susipažinti su šiuo tvarkos aprašu.

Straipsnis paruoštas remiantis LR sveikatos apsaugos ministro įsakymu 2011-11-11 Nr V-964 „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo 2018-04-10 Nr. V-394.

 Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Judita Mažrimienė.

 

<<< Informacija ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo vaikams ir jų tėveliams >>>

VAIKO SVEIKATA. TAISYKLINGOS LAIKYSENOS UGDYMAS

 paspaudę žemiau esančią nuorodą, galite atidaryti Telšių "Saulėtekio" pradinės mokyklos taisyklingos laikysenos ugdymo skaidrių aplanką ). Skaidrių aplanką paruošė Sveikatos priežiūros specialistė Judita Mažrimienė

<<< taisyklinga_laikysena.ppt >>>

SUAUGUSIŲJŲ PAVYZDYS DĖL MITYBOS VIENODUMO TURI BŪTI NUO NAMŲ IKI VIEŠOSIOS ERDVĖS

Ugdymo įstaigoje nerasite saldainių, tortų, limonado, kavos, bulvių traškučių, spurgų, sūdytų lazdelių. Tačiau tėveliai nepagalvodami, kad kenkia vaikui, dėl emocinio mąstymo ir galbūt neišprusimo, gailėdami verkiančio vaikelio viso to įdeda iš namų. Blogiausia , kad tuos gardumynus toleruoja pedagogai ir jų padėjėjai, bijodami pasakyti tėveliams, kad tokie maisto produktai nėra palankūs vaikų sveikatai ir juos draudžia vaikų maitinimą reglamentuojantys teisės aktai. Juk šiuos saldainius, sausainius, kramtomąją gumą valgo ne tik jūsų vaikas, bet visa darželio vaikų grupė, su kuria vaikas dalinasi. Paskui stebimasi vaikų peršalimo ligomis, sloga , bronchitais, angina, o juk patys tėveliai griauna vaikų imunitetą su rafinuoto cukraus, rafinuotų miltų ir hidrintų riebalų gardumynais, kuriuose nėra vertingų medžiagų, o tik tuščios kalorijos, kurios neduoda vaikui vitaminų, bet tik atima juos iš organizmo. Jau nekalbu apie tortus , kurie nešami į darželį vaikų gimtadienių progomis. Auklėtojos tik skėsčioja rankomis ir bijo ištarti žodį „NE“. Tinkamo maisto darželyje yra pakankamai, vaikai maitinami 4 kartus dienoje ir dar turi galimybę užkandžiauti pieno produktais bei vaisiais , kuriuos gauna nemokamai, o gimtadieniai atšvęsti bus dar įdomiau ir turiningiau, nei tradiciškai sėdint prie vaišių stalo.

Kviečiu visus ugdyti vaikų sąmoningumą ir auginti mitybos raštingumą. Suteikime žinių apie sveikatos ir nesveikatos šaltinius ir jų įtaką sveikatai, mokslo ir sporto rezultatams. Atėjus pasirinkimui, sąmoningas vaikas teiks pirmenybę geram maistui, o prastą atmes.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Judita Mažrimienė
2017 10 23

Sveikatos   priežiūros  specialistas:

 

1. tikrina ir vertina  įstaigos patalpų valymo  kokybę,

2. informuoja įstaigos bendruomenę  apie   aplinkos  veiksnių įtaką  vaikų  sveikatai, visuomenės

sveikatos priežiūros  teisės aktus, reglamentuojančius įstaigos  aplinką, ugdymo  aplinkos  saugos

būklę,

3. dalyvauja  nustatant įstaigos  aplinkos  sąlygų  gerinimo  prioritetus,

4. inicijuoja  ir  dalyvauja  rengiant,  įgyvendinant  ir  vertinant vaikų  sveikatos  stiprinimo

programas,

5. tikrina vaikų  asmens  higieną,   vertina  asmens higienos  reikmenų  priežiūrą,

6. prižiūri  vaikų  grūdinimosi organizavimą,

7. vykdo infekcinių ligų ir jų rizikos veiksnių profilaktiką,

8. suteikia pirmąją pagalbą, pagal  darbuotojų  kompetenciją  teikti  pirmąją  medicinos  pagalbą

pavojingų  būklių, nelaimingų  atsitikimų  atvejais,

9. kaupia  ir skleidžia  informacinę  metodinę  medžiagą  vaikų  sveikatos  saugojimo  ir  stiprinimo

klausimais,

10.sveikatos stiprinimo ir saugojimo klausimais vaikams skaito paskaitas, dalyvauja probleminėse

diskusijose, rengia konkursus , klausimų-atsakymų valandėles ,

11.bendradarbiauja  su   kitomis  įstaigomis  ir  organizacijomis sveikatos  stiprinimo  klausimais,

12.dalyvauja  įstaigos administracijos ir teisėtų  vaiko  atstovų  susirinkimuose  kur  pateikia

informaciją apie  problemas,  susijusias  su  vaikų  sveikatos  saugojimu  ir  stiprinimu bei

veiklos  planavimu,

13.kontroliuoja   darbuotojų  profilaktinį  sveikatos  patikrinimą,

14.prižiūri darbuotojų  pirmosios  pagalbos  bei  privalomos  higienos įgūdžių programos

atestaciją,

15.prižiūri  pirmosios  pagalbos  rinkinių  komplektavimą  įstaigoje,

16.derina  vaikų  maitinimo  valgiaraščius  teisės  aktų  nustatyta  tvarka,

17.konsultuoja  darbuotojus  atsakingus  už vaikų  maitinimą sveikos  mitybos  organizavimo  ir

sveikatos  saugos  klausimais,

18.informuoja  įstaigos  administraciją apie  nustatytas  maisto  gaminimo  proceso  neatitiktis, siūlo

priemones  joms  pašalinti, bei kontroliuoja  pažeidimų  šalinimą,

19.organizuoja įstaigos  bendruomenės  švietimą  sveikos  mitybos ir  sveikos  gyvensenos  klausimais,

Čia galite parsisiųsti slaugytojos veiklos planą: <<< Parsisiųsti >>>

Paskutinį kartą atnaujinta ( Penktadienis, 15 kovas 2019 12:47 )